Konstruktionsdokumentation

Konstruktionsdokumentation i Byggnadsprocessen

Boverket kräver att ett konstruktionsdokument upprättas vid nybyggnation. Huvudsyftet med konstruktionsdokumentet är att den ska vara till nytta i förvaltningsskedet. I dokumentet beskriver vi hur den färdiga byggnaden uppfyller kraven i EKS och ska finnas klar innan byggnaden tas i bruk.

Vad är Konstruktionsdokumentation?

Konstruktionsdokumentation är mer än bara ord på papper;  den ger en fördjupad analys, förståelse och beskrivning av den bärande konstruktionen i ett byggnadsverk. Man kan därför beskriva konstruktionsdokumentationen som byggnadens ”anatomiska karta” där en övergripande bild av det statiska verkningssätt och lastförutsättningar ges. Varför är det så viktigt? Låt oss utforska syftet och fördelarna med detta dokument.

Syftet med Konstruktionsdokumentation:

  1. För Byggherrar: Byggherrar får insikt i hur den planerade konstruktionen kommer att hantera laster och stå emot påfrestningar över tiden. Det ger dem således trygghet och tillförlitlighet i byggnadens prestanda.
  2. För Förvaltare: Förvaltare får en resurs som underlättar den löpande skötseln av byggnaden. Därmed skapar vi förståelse av konstruktionens verkningssätt kan de effektivt planera för underhåll och eventuella uppgraderingar.
  3. För Byggnadsnämnden: Byggnadsnämnden behöver en klar och detaljerad översikt för att bedöma byggnadens överensstämmelse med regelverk och säkerhetsstandarder. Konstruktionsdokumentationen som vi upprättar fungerar som underlag och därmed påskyndar vi beslutsgången.

Vad är Konstruktionsdokumentation?

Konstruktionsdokumentation är ett detaljerat dokument som beskriver den bärande konstruktionen av ett byggnadsverk. Genom konstruktionsdokumentet får man därmed en övergripande bild av byggnadsverkets statiska verkningssätt, lastförutsättningar och andra faktorer som är avgörande för dess stabilitet och prestanda. Det är i grunden en guide för byggherrar, förvaltare och byggnadsnämnder för att förstå hur byggnaden uppfyller de nödvändiga tekniska kraven.

Innehåll i Konstruktionsdokumentationen

I konstruktionsdokumentationen målar byggherren upp en detaljerad bild av förutsättningarna för dimensionering och utförande. Vi upprättar dokumentet och beskriver då bland annat den bärande konstruktionens verkningssätt, frihetsgrader hos knutpunkter och hur lasterna förs ned till grunden som vi beskriver. Informationen sträcker sig till val av klimatklasser, säkerhetsklasser, laster, lastkombinationer och geotekniska klasser.

Korrosivitetsklasser, exponeringsklasser och förväntad livslängd är också viktiga aspekter som konstruktören ska ta hänsyn till. Byggherren måste specificera vilka delar som kommer att kräva underhåll eller byte under byggnadsverkets livslängd för att säkerställa dess fortsatta stabilitet.

När och Varför?

Huvudsyftet med konstruktionsdokumentationen är att den ska vara en värdefull resurs i förvaltningsskedet. Vi upprättar dokumentet inför byggnationen och använder det i det tekniska samrådet för att aktivt underlätta utfärdandet av startbesked.

Dokumentationens omfattning varierar beroende på vår analys av byggnadsverkets komplexitet och risken för personskada. För enklare byggnader kan dokumentationen vara mer kortfattad, medan större och mer komplexa strukturer kräver en detaljerad och omfattande dokumentation.

Konstruktionsdokumentation i praktiken

Ett 1½ plans småhus och en kontorsbyggnad i 9 våningar kommer att kräva olika nivåer av dokumentation baserat på deras komplexitet och riskprofil. Det är här konstruktionsdokumentationens flexibilitet kommer till sin rätt, anpassad efter varje unikt byggprojekt.

Kravet på konstruktionsdokumentation gäller inte för byggnader om högst 50 kvadratmeter där människor endast vistas tillfälligt, till exempel ett garage eller förråd till ett småhus.

Vad innebär då detta för oss på Byggkonstruktören?

Konstruktionsdokumentation är mer än bara ett administrativt krav; det är nyckeln till en trygg och hållbar byggnad. Genom att tillhandahålla detaljerad information om konstruktionens olika aspekter skapar det en grund för förtroende och säkerhet. Så nästa gång du ser en färdig byggnad, kom ihåg den viktiga roll som konstruktionsdokumentationen spelade för att göra det möjligt. Att bygga med trygghet är att bygga med kunskap och förståelse för varje strukturens unika behov.

Leder framåt, Agerar hållbart