Skyddsrum

Skyddsrumssakkunniga spelar en viktig roll i att stärka samhällets beredskap.

I en tid präglad av ständig förändring och osäkerhet rustar Sverige just nu för tidigare otänkbara scenarier. Pandemi som slog hårt på vårt samhälle och vår omvärld samt ökade spänningar och konflikter i vår direkta närhet understryker vikten av att vara förberedd på oväntade situationer och ha ett robust och motståndskraftigt samhälle.

Regeringen publicerade den 19 december 2023 en rapport ”Kraftsamling – Inriktning av totalförsvaret och utformning av det civila försvaret”. Rapporten, som inleds med de starka orden ”Det är tid för handling!”, belyser den förändrade säkerhetspolitiska situationen och uppmanar till att totalförsvaret över tid ska dimensioneras och rustas för att försvara Sverige och allierade mot väpnade angrepp. Det stärker i förlängningen även samhället förmåga att hantera andra typer av kriser i fredstid.
I totalförsvaret ingår det civila försvaret vars roll bl.a. är att säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna samt att skydda befolkningen där skyddsrum och skyddsrumssakkunniga spelar en avgörande roll. Ett starkt befolkningsskydd bidrar till att upprätthålla befolkningens försvarsvilja, motståndskraft och till att möjliggöra att totalförsvarsviktig verksamhet i övrigt kan upprätthållas.
Skyddsrummen ska skydda befolkningen mot krigets verkningar. Därför är det av yttersta vikt att dessa skyddsrum är i gott skick och fungerar som de ska. Här spelar skyddsrumssakkunniga en viktig roll. Genom regelbunden inspektion och underhåll säkerställer fastighetsägare att eventuella brister eller problem upptäcks och åtgärdas i tid. Exempel på brister som en skyddsrumssakkunnig kan upptäcka är: bristande gastäthet, skador i betong och armering, avsaknad av materiel och utrustning, otillräcklig in- eller utrymningsmöjlighet etc.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arbetar kontinuerligt med att inventera och säkerställa kvaliteten på landets skyddsrumsbestånd. Sammanlagt rör det sig om 64 000 skyddsrum i hela landet. Genom att samarbeta och låta en skyddsrumssakkunnig utföra en tillsyn eller kontroll av sitt skyddsrum kan man genom små medel dels få sig en bild av sitt/ sina egna skyddsrum, dels ge MSB en bild över skyddsrumsbeståndet.
Försvarsberedningen föreslog också i rapporten att alla skyddsrum ska gås igenom under en femårsperiod. Detta är en stor uppgift för enbart MSB att mäkta med. Här behöver vi samarbeta och hjälpas åt.
Det finns idag nästan 400 certifierade skyddsrumssakkunniga registrerade hos MSB. Genom att kraftsamla och kroka arm med varandra så kan Sveriges skyddsrumsbestånd inventeras på relativt kort tid. Om fastighetsbolag, fastighetsägare, industri, regioner och kommuner tillsammans med skyddsrumssakkunniga drar sitt strå till stacken så blir inte MSB:s uppgift lika stor.
3 tips till hur ni kan tänka kring ert skyddsrum

  1. Regelbundet underhåll och kontroll av skyddsrummet

Genom att se till att skyddsrummen är i funktionsdugligt skick och löpande genomföra inspektioner för att upptäcka eventuella brister i tid kan man minimera risken för oväntade problem men framför allt säkerställa att skyddsrummen är redo att användas vid behov.

  1. Ändringar i byggnaden kan påverka skyddsrummet

Vid planerade byggnadsåtgärder som direkt eller indirekt kan påverka skyddsrummet och skyddsrumsfunktionen ska MSB, enligt Plan- och bygglagen, ges tillfälle att yttra sig vid tekniskt samråd. Det görs genom att koppla in en certifierad skyddsrumssakkunnig som lämnar ett skyddsrumsyttrande.
Exempel på ändringar som kan påverka skyddsrummet är: ingrepp i skyddsrummet, tillkommande raslaster, om- och tillbyggnader som blockerar ut- och inrymningsvägar eller lufttillförseln.

  1. Ta fram en plan för iordningställande av skyddsrummet

Som ägare till skyddsrum ansvarar du för att skyddsrummet kan ställas iordning till skyddsrumsdrift inom 48 timmar, ifall regeringen beslutar om höjd beredskap.
Rent praktiskt behöver det finnas en plan för hur du ska gå tillväga för att underlätta iordningställandet vid behov.
Planen kan innehålla beskrivningar av olika moment men också planritningar som visar på vart tillexempel toalettutrymmen ska byggas upp eller ifall installationer behöver kopplas bort.
Här kan en skyddsrumssakkunnig bistå med stöd och hjälp.
Det är viktigt att hela samhället hjälps åt och kraftsamlar för att återuppbygga befolkningsskyddet. Här står vi skyddsrumssakkunniga redo att hjälpa till.

 

Vill du veta mer? Kontakta Dijar eller Olle

Leder framåt, Agerar hållbart